Kulturstaden Uppsala

1 Sep

Piratpartiets kommunpolitik, del 2: Kulturstaden Uppsala

Nu har det gått några veckor sedan vi officiellt presenterade vår kommunpolitik här i Uppsala. Men ännu dyker det upp många frågor, och många vill veta mer om vårt program. Kommunprogrammet består av tre pelare, Kunskapsstaden Uppsala, Kulturstaden Uppsala och Trygga Uppsala. För att förklara lite mer om vad som ryms under varje pelare så kommer jag presentera detta i fyra blogginlägg, tre inlägg som förklarar politiken under varje pelare och ett inlägg som är lite mer visionärt och binder ihop det hela. Förra veckan skrev jag om Kunskapsstaden Uppsala. Nu kommer det andra inlägget, och Kulurstaden Uppsala.

Punkterna under Kulturstaden Uppsala är få, men innehåller mycket. Nedan följer alla tre punkter (alla pelare kan du hitta här):

Piratpartiet vill…

 • i kommunens kulturella verksamhet så långt som möjligt se till att all kultur kommunen finansierar, dokumenteras och att dokumentationen blir tillåten för spridning.
 • i kommunens biblioteksverksamhet premiera öppna format, och format utan kopieringsskydd.
 • att kommunen i upphandling som inkluderar upphovsrättsligt skyddade verk premierar verk som släppts under öppna licenser.

Den första punkten är rätt tydlig, om Uppsala kommun är med och finansierar ett kulturprojekt så ska detta projekt kunna dokumenteras, och dessa dokument ska vara tillgängliga på kommunens hemsida. De övriga handlar om att kommunen bör föredra öppna verk när man köper in olika sorters kultur, till exempel böcker eller skivor till biblioteken och läromedel till skolorna.

I Piratpartiet tror vi att kultur gör så att samhället blir glatt, levande och växer. Vi tycker att alla sorters kultur är bra, och vi vill att alla ska ha rätt att ta del av kulturen. Vi tror också att kultur skapar mer kultur, och därför vill vi vi göra det enkelt för alla att ta del av kulturen. Biblioteken har en oerhört viktig roll i detta.

Kultur är bra för både samhället och individen, och därför är det viktigt att det ska vara enkelt att dela med sig av kultur.

Annonser

4 svar to “Kulturstaden Uppsala”

 1. Markus "LAKE" Berglund 01 september 2010 den 12:06 #

  Ser fram emot utvecklingarna av de sista stolparna…

  • Victoria Westberg 01 september 2010 den 20:57 #

   Kul =) Nästa onsdag kommer sista pelaren, sen veckan efter det ska jag försöka knyta ihop de på ett fint och visionärt sätt.

   Kommunpolitik är lite spännande faktiskt. Det ska bli intressant att se vad vi kan göra!

 2. Markus "LAKE" Berglund 01 september 2010 den 22:08 #

  Vad fick ni i Uppsala i EU-valet?

  • Victoria Westberg 02 september 2010 den 21:54 #

   7,71%, alltså lite över rikssnittet (7,1%). Så det finns hopp =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: