Almedalen – utvärdering

11 Jul

Jag har varit dålig på mina almedalsrapporter. Jag tänker försvara mig med begränsad tillgång till el och tid. Det hände oftare att jag gick på seminarier eller pratade med människor än att jag satt vid datorn. Och det är en jävligt bra ursäkt!

Nu tänkte jag dock försöka sammanfatta veckan och ge tips och kritik till mina vänner och kollegor i Piratpartiet och Ung Pirat. Jag tänker ta upp tre saker; samordning, evenemang och den förbannade klädseln.

Samordning
Den här almedalsveckan var väldigt annorlunda för mig jämfört med förra året. Förra året åkte jag som en officiell representant för Ung Pirat med målet att skapa kontakter och gå på piratrelaterade seminarier. Det fanns till och med ett mål på hur många intressanta personer (såsom politker eller journalister) man skulle prata med per dag, om jag minns rätt. Det här året åkte jag för Ung Pirats Östra Distrikt, med det enda uttalade målet att starta upp Ung Pirat Visby igen. Några övriga krav på min närvaro fanns inte. Jag tycker dock själv att jag har åstadkommit mycket mer den här gången jämfört med förra. Jag vill dock inte skylla detta på Ung Pirat utan snarare på mig själv. Den här gången hade jag mer att komma med, jag kandiderar till Uppsala kommun och är vice kampanjledare. Förra året var jag endast aktiv i Ung Pirat, och som aktiv i ett ungdomsförbund på endast lokal nivå blir man inte så häftig i Almedalen, de flesta som vill mingla med ungdomsförbund är ute efter ordförande eller någon annan i styrelsen, med ett ansvarsområde. Den här gången kunde jag inte enbart som förra gången mingla med politiker och journalister verksamma i Uppsala, utan även olika kampanj- och marknadsföringsmänniskor. Jag hade även väldigt stort utbyte med flera människor jag mötte på seminarium angående olika verksamheter i kommuner. Jag hade mer kött på benen, så att säga.

Jag tycker dock att det är synd att både Ung Pirat och kanske särskilt Piratpartiet har varit så dåliga på att ställa krav på det som åker. Jag hade turen att få sitta med på Ung Pirat-delegationens utvärdering, och då pratade man mycket om det. Jag anser att de som får åka för partiets eller förbundets pengar borde ha tydliga krav ställda på sig redan innan man åker, innan man ens har möjlighet att anmäla intresse. Jag upplevde det som att vissa såg Almedalen som en semester eller nästan en lekstuga, och jag tycker det är skamligt nästan. Om man åker dit som representant så ska man representera, hela tiden. Jag menar inte att det innebär att man hela tiden måste vara på ett seminarium eller ett mingel, men det innebär att det inte riktigt är okej att ta en sovmorgon till klockan elva och sen chilla resten av dagen. Mer krav på delegaterna!

Evenemang (och planering, planering, planering)
Det här året var första året som Piratpartiet höll i egna evenemang. Det var bland annat ett panelsamtal, en grillning med mingel och ett boksläpp. Alla saker var bra i tanken, både relevanta och intressanta. Grejen var att framförhållningen på dessa saker var oerhört dålig. Våra seminarium fanns inte med i något schema. Vi hade en egen folder som talade om vad vi hade för evenemang, men jag tror inte att den kom förrän på tisdagen (jag såg den iallafall inte innan dess). Det verkade inte heller finns något system eller någon plan för hur man skulle sprida den här informationen. Det hela slutade med att det var i princip enbart pirater på våra seminarium, och det är så himla synd eftersom att alla var intressanta! Mer framförhållning gällande evenemang, börja planera nu!

Den förbannade klädseln
Det har länge funnits en hård diskussion om hur vi ska klä oss i Piratpartiet. Som i de flesta diskussioner/konflikter finns det två sidor, en för och en mot. För-sidan menar att vi alltid ska bära officiella kläder från Piratpartiet eller Ung Pirat när vi är ute och representerar, till exempel under almedalsveckan. Mot-sidan menar att ett gäng pirater i officiella kläder får oss att likna en armé och ett en civil klädsel ger oss ett mer intellektuellt intryck. Jag har tidigare varit en stark anhängare av mot-sidan, men är nu beredd att jämka mig lite. Det här kommer också från en diskussion ur utvärderingen hos Ung Pirat, och det handlar om att vilka kläder man ska ha beror lite på situationen. Om syftet är att synas som pirat, till exempel vid en manifestation, vid Piratpartiets tält, under talet, som funktionär under ett evenemang osv så kan det vara jävligt bra att ha officiella kläder. Det viktiga är att man tar av dessa tills när det är dags för ett mingel, ett möte, ett panelsamtal (även om man sitter i publiken) eller något annat liknande. De andra partierna och förbunden verkade i princip ha hyrt in ett gäng ungdomar som kunde gå runt i deras officiella kampanj-tröja och bara synas, medan man hade andra som kunde mingla eller ställa intressanta frågor på olika seminarium eller panelsamtal. Det går också utmärkt att ha med sig en extra tröja i väskan och byta när det passar. Alltså, klä dig efter sammanhanget!

Slutligen vill jag tillägga att det förstås är jävligt lätt för mig att sitta här och ge pekpinnar. Jag vill endast delge er mina observationer under veckan som en pirat som är med i hela karusellen, men ändå har stått lite på sidan. Det är dags att börja planera för nästa år redan nu!

Jag vill också tillägga att mitt mål med resan, att starta upp Ung Pirat Visby igen, blev genomfört tack vara planering och samordning med Piratpartiets östra distriktsledning. Och lite tur!

Annonser

15 svar to “Almedalen – utvärdering”

 1. Olof Noaksson 12 juli 2010 den 01:17 #

  Du menar att starta upp Visby! 😀 Haha!

  • Victoria Westberg 12 juli 2010 den 09:25 #

   Vad jag än menade så gick det bra =)

 2. Kalle 12 juli 2010 den 06:17 #

  Tråkigt att en del tror att Almedalen är semester, sånt här får mig att överväga att sluta donera pengar till partiet.

  • Victoria Westberg 12 juli 2010 den 09:25 #

   Jag förstår att du känner så. Det man måste komma ihåg är att vi i jämförelse med de andra partierna är väldigt nya och oerfarna. Vi har ännu inte skapat en rutin för t ex planeringen av almedalen. Jag är dock övertygad om att sådant kommer att komma i framtiden, när vi mognar som parti. Även om det är struligt nu så har jag väldigt mycket hopp till framtiden.

  • Isak Gerson 12 juli 2010 den 21:29 #

   Hej Kalle. För mig var Almedalen semester. En riktigt bra sådan också. Men jag åkte helt av pengar ur egen ficka och tycker att det var värt det. Jag håller med om att man inte ska se Almedalen som semester om man åker på partiets eller förbundets pengar. Men att semestra där är en jättebra lösning. Särskilt om man är som jag och faktiskt tycker om att stå och göra reklam för PP, prata med väljare eller dela ut flyers ibland.

 3. Leffelini 19 juli 2010 den 20:15 #

  Jag håller med i praktiskt taget allt som du säger. Så +1 på det 🙂

 4. Carl Johan Rehbinder 23 juli 2010 den 16:05 #

  Ja, det vore jävligt slösaktigt att använda Almedalsveckan som en semestervecka, särskilt om man är där på partiets bekostnad. Det håller jag med om.

  Så jag såg till att inte lita för mycket på Piratpartiets rätt så usla organisation, och gjorde mig självgående i så hög grad som möjligt. Jag gick på massor av seminarier, minglade, snackade politik med alla, knöt kontakter och var igång hela veckan. Och hade samtidigt kul som fan.

  Jag drog ihop det där kultursnacket ett par veckor före Almedalsveckan, så det hade vi aldrig fått med i programmet ändå – synd, dock, att vi inte hade fler evenemang.

  Men man måste också komma ihåg att vi fortfarande är en rakt igenom ideell organisation, och det gör att man faktiskt inte kan ställa professionella krav på alla medverkande.

  Vi gjorde så gott vi kunde, allihop, och jag är övertygad om att vi gjorde ett bra jobb i Visby, tillsammans.

  Nästa år blir det helt annorlunda. DÅ är vi ett riksdagsparti.

 5. Björn Odlund 01 augusti 2010 den 02:59 #

  ”Det här året var första året som Piratpartiet höll i egna evenemang.”

  Fel.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Med Almedalen i backspegeln | Anna Troberg - 13 juli 2010

  […] hunnit sova ikapp all sömn jag missade i Almedalen. Eller åtminstone en del av den. Många har försökt sammanfatta Almedalsveckan, själv tror jag inte ens att jag tänker försöka. Jag tänker […]

 2. Almedalen och rollspelen « Kapten TOQigs piratskepp - 21 juli 2010

  […] Oj, det här blev långt och lite spretigt, och jag skulle kunna skriva ett långt inlägg med intern inriktning utöver det här, men jag låter bli. Kan juh säga att allt nätverkande under veckan fick spurt på tankarna kring den interna organisationen, den här gången var det våra arbetsgrupper jag klurade över. Men det får bli på en annan arena, Victoria har annars reflekterat bra kring Almedalen. […]

 3. Senkommet reportage från Almedalen… « TantraBlog - 23 juli 2010

  […] Andra pirater som reflekterar över Almedalsveckan: Borgmi […]

 4. Därför stannar jag « Victoria Westberg - 12 augusti 2010

  […] alls vill kampanja längre. Faktum är att det under det senaste året har hänt en hel del olika saker, där jag ett par gånger har tänkt att ”orkar jag med det här längre? Orkar jag med alla […]

 5. Det är dags att runda av – Mab - 12 januari 2016

  […] ut som jag gått omkring med sedan årets politikervecka (läs dock gärna Victorias genomtänkta utvärdering av veckan, hennes reflektioner ligger väldigt nära mina).  Inte heller Piratnätets närvaro på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: