Sociala medier i skolan

12 Maj

Igår när jag kom till skolan så möttes jag av beskedet att man återigen har infört ett facebookförbud. Man gjorde samma sak under förra läsåret (tror jag det var), där man faktiskt blockade facebook så att det inte gick att ta sig in. Det slutade med klagomål från eleverna och att de flesta helt enkelt hackade sig runt det. Slutligen tog skolan bort förbudet och blockeringen.

Men nu är den tillbaka igen. Om en lärare ser en elev sitta vid facebook så ska läraren säga till och sedan blir det konsekvenser. Exakt vad för konsekvenser vi pratar om är jag inte helt säker på, kan återkomma när jag vet mer om det.

Problemet med det här är att det är ett steg tillbaka. Om man går in på min skolas hemsida så märker man tydligt att man är noga med att ligga i framkant när det gäller utveckling, och man vill ha en modern och businesslik känsla på utbildningen. Är det modernt att förbjuda facebook? Jag tycker att det är precis tvärtom.

Thoren Business School är en bra skola. Jag har välutbildade, engagerade och trevliga lärare som man vill jobba med. Jag har bra skolhälsovård. Jag har bra skollokaler. Jag har bra skolledning. Jag känner att det är lätt att kommunicera med mina lärare och med andra på skolan. Jag trivs, helt enkelt. Därför blir det så konstigt när man gör något sånt här, det går tvärtemot allt jag tidigare har vetat och tyckt om skolan. Internet och sociala medier är en del av min vardag och en vital del i mitt lärande. Det är inte sällan som jag kan slänga ut en fråga på twitter eller facebook om något jag behöver hjälp med, och en diskussion kan vara igång en halv minut senare! Sociala medier gör så att jag får input av så många människor, och jag kan dela mina tankar och funderingar med andra. Sociala medier är en del av framtidens kunskapsskolor. Jag ser det här som en otroligt bra sak, och jag tycker att det är synd att min skola inte gör det.

Senare idag ska jag först prata med rektorn och sedan träffa TV4Uppsala och prata om det här. Jag återkommer!

EDIT: Nu har TV4 gjort ett inslag om det hela. Inslaget hittar du här.

Annonser

8 svar to “Sociala medier i skolan”

 1. Björn Odlund 12 maj 2010 den 13:50 #

  Usch, skolans webbsida hade en video med autoplay! webbsidor med ljud och bild som går igång utan att man tryckt på en playknapp är inte ok!

  Sen, grejen är väl den att skolan vill att man inte ska slöa och snacka skit, men det kan man ju göra utan facebook, eller utan datorer, för den delen. Så facebookförbud lär ju inte hjälpa där, samtidigt som förbud mot facebook hindrar att man använder det till bra saker/skolarbete.

  • Victoria Westberg 13 maj 2010 den 16:45 #

   Förbudet gör liksom inget bra och jag gillar inte förbud rent generellt :/

 2. Tommy Stormstereo 12 maj 2010 den 14:34 #

  Ja, det är feltänk från skolans håll. Man tycker förmodligen att det stör undervisningen på olika sätt. De borde istället göra skolan och skolarbetet tillgängliga via de kanaler där eleverna vistas. Alltså att utnyttja dessa sajter och nät i skolarbetet.

  Jag jobbade själv på en gymnasieskola där man inte tog tillvara denna möjlighet. Man spärrade och förbjöd hellre än att ställa sig frågan – ”hur kan vi utnyttja detta till utbildningens fördel?”.

  • Victoria Westberg 13 maj 2010 den 16:46 #

   Jag håller med! Man borde ta tillvara på möjligheterna istället för att se det som något dåligt.

 3. Anders Troberg 12 maj 2010 den 15:22 #

  Enkel lösning: Bärbar dator med trådlöst internet. Skolan kan ha åsikter om vad man gör på skolans hårdvara och lina, men knappast på sina egna prylar. Jag föreslår att ni porrsurfar lite också, bara för att visa en gång för alla att de inte kontrollerar privata maskiner.

  • Victoria Westberg 13 maj 2010 den 16:48 #

   Alla elever får laptops av skolan och skolan har ett trådlöst nät i hela skolan 🙂

   Men jag förstår hur du menar. När blockningen gällde hade jag helt enkelt med mig mitt eget mobila bredband. Det kändes lite tryggare faktiskt.

 4. Gustav Wetter 13 maj 2010 den 12:20 #

  När mina far- och morföräldrar var barn kunde ungarna slöa genom att vika papperssvalor. Som 80-talist kunde jag unde mitten/slutet av 90-talet skicka SMS under lektionerna om jag så önskade. Tog man mobiltelefonerna så kunde man alltid sitta och glo ut genom fönstret.

  Grundproblemet kvarstår: den andelen av eleverna som slöar sig igenom skolan kommer alltid att hitta annat än skolarbete att syselsätta sig med. Inget förändras av att man spärrar Facebook (eller Lunarstorm; det som var hippt i min ungdom :-).

  Kan man inte försöka göra lektionerna intressanta istället? De lärare jag hade var strålande pedagoger som kunde engagera mig till att lyssna. Är den typen av lärare så svåra att få tag på?

  • Victoria Westberg 13 maj 2010 den 16:52 #

   Jag håller med precis! Lösningen ligger inte i föbud utan i stöd från lärare och annan pedagogik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: