Ung Pirat och statsbidraget

21 Jan

Som jag skrev tidigare idag fick Ung Pirat statsbidrag i år igen. Det här året får vi cirka 2 miljoner kronor, får vi får använda till i princip vad som helst (Ungdomsstyrelsen har ett par regler som de vill att man ska följa, men det är inget jättedramatiskt). Ungdomsstyrelsen är de som delar ut statsbidragen till väldigt många ungdomsorganisationer, och det är alltså statliga pengar.

En intressant sak med bidragen från Ungdomsstyrelsen är att de ligger ett år bakom. Ung Pirat får alltså pengar för det antal medlemmar man hade för ett år sedan. Idag har Ung Pirat över 20 000 medlemmar, men för ett år sedan hade vi bara 4120 medlemmar. Det är synd att bidraget släpar efter, men jag antar att det inte är så vanligt med en organisation som ökar sitt medlemsantal så mycket som vi gjort under året 🙂

Jag tänkte skriva lite om vad Ung Pirat gör för pengar, och hur jag tycker att man borde göra. Jag vill börja med att erkänna att jag inte är jätteinsatt i förbundets ekonomi, men jag ska göra mitt bästa för att förklara så mycket som möjligt av det jag vet iallafall. De två poster som jag tror tar mest pengar är dels lokalavdelningsbidragen (istället för lokalavdelning kommer jag i framtiden skriva lokis, mycket mer charmigt!) och dels de arvoderade. Ung Pirat har idag två stycken arvoderade, en förbundsordförande och en förbundssekreterare. I dagsläget är Stefan Flod förbundsordförande och Tobias Björkgren är förbundssekreterare. Den andra stora posten  (misstänker jag) är bidragen till lokisarna. Ung Pirat har ungefär 70 lokalavdelningar, utspridda över hela landet. Lokisarna får ett grundbidrag på 2500 kronor och sedan får de 25 kronor per medlem. I och med att Ung Pirat har många medlemmar och många lokisar försvinner en hel del pengar där.Annat pengarna går till kan vara styrelsemöten, kampanjmaterial och olika events.

Pengarna som lokisarna får kan de göra i princip vad de vill med. I år får min lokis, Ung Pirat Uppsala, cirka 25 000 kronor i bidrag från Ung Pirat. Som det ser ut nu kommer vi lägga pengarna på att åka på Birdie, bygga en RepRap, köpa grejer till valstugan samt lite annat smått och gott till valet. Vad tycker du vi ska göra med pengarna?

SvD skriver också om bidraget till Ung Pirat. (Många andra skriver också om det, men det är så många att jag inte orkar leta reda på alla länkar 🙂 Kan tipsa om Anna Troberg, Stefan Flod och Tobias Björkgren.)

Annonser

6 svar to “Ung Pirat och statsbidraget”

 1. Grå 21 januari 2010 den 22:25 #

  Förra gången som Ung Pirat fick bidrag talades det om att ändra bidragsreglerna för politiska ungdomsförbund, så att de istället skulle knytas till moderpartiernas senaste valresultat (riksdagsval, inte EU-, kyrko-, kommunal-, eller landstings-). Gissa om debatten kommer öppnas igen nu…

 2. Victoria Westberg 22 januari 2010 den 00:23 #

  Jag tror faktiskt att det är en debatt som jag gärna tar 🙂 Ung Pirat är duktiga på att aktivera människor, och lära dem föreningsdemokrati. Jag vet inte vad alla andra tycker, men jag tycker att det är ungefär ganska precis det pengarna ska gå till 😀

  Men du har en poäng, skulle inte förvåna mig om den debatten kommer upp igen.

 3. Anders 22 januari 2010 den 00:24 #

  Jag förutsätter att ni gör något vettigt med pengarna. Kul med ett stort och aktivt ungdomsförbund. Tack för informationen!

 4. Marcus 22 januari 2010 den 11:20 #

  Ok så ung pirat tar alltså del av 2.000.000 kr som har med VÅLD tagits från dess rättmätiga ägare! Hoppas ni kan njuta stöldgodset som ni har blivit tilldelade!

  Skatt är STÖLD!

 5. sara 22 januari 2010 den 20:43 #

  du är så jäkla grym ! jag vill också bli pirat.

 6. Urban Koistinen 23 januari 2010 den 18:38 #

  Jag gillar Uppsalaföreningens budget. RepRap är bra och att sen åka till festival är sånt som andra borde ta efter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: