Ung Pirats förbundskongress 2010

20 Nov

För någon vecka sedan skapade jag en facebookgrupp för alla som vill se mig på UPs förbundskongress – Victoria till Ung Pirats förbundskongress 2010!. Till min stora förtjusning har gruppen i skrivande stund 84 medlemmar. En annan sak som är intressant är att en stor del av medlemmarna i gruppen är icke-pirater. Till exempel så finns det en hel del folk från min skola där, en hel del vänner, och så. Toppenkul, tycker jag!

Jag har fått många förfrågningar, efter jag skapade gruppen, om vad det egentligen handlar om. Så den här posten tänkte jag ägna åt att förklara hur Ung Pirat fungerar, och jag kommer också ta upp förbundskongressen. Jag ska förklara enkelt och tydligt så att alla icke-föreningsmänniskor förstår. En lång post kanske, men om du har funderingar över hur Ung Pirat fungerar är det värt att läsa!

Det är så här, att Ung Pirat är Sveriges största politiska ungdomsförbund. Ung Pirat är kopplat till Piratpartiet på det vis att Ung Pirat stödjer Piratpartiets politik, men i övrigt är Ung Pirat ett helt fristående förbund. Förbund består av en förbundsstyrelse, som är förbundet centralt helt enkelt, de som ser till att organisationens arbete flyter på, och det är också förbundsstyrelsen som till stor del utför detta arbete. Ung Pirats förbundsstyrelse gör ett jättebra arbete, och det ska ni ha ett stort tack för! Det som är viktigast i Ung Pirat är lokalavdelningarna. En lokalavdelning kan se ut på lite olika sätt, det kan vara en geografisk avdelning (t ex Ung Pirat Uppsala, Ung Pirat Umeå, Ung Pirat Hylte, osv), det kan vara studentföreningar (t ex Piratstudenterna Västerås, Piratstudenterna Uppsala, osv). Det kan också vara tematiska lokalavdelningar, som till exempel Piratradion. Det finns även skolavdelningar. Den vanligaste formen är en geografisk lokalavdelning.

En lokalavdelning får bidrag från förbundet centralt. I detta bidrag ligger en grundsumma på 2500 kronor och sedan får man 25 kronor per medlem. För dessa pengar kan lokalavdelningarna göra vad de vill, i princip. Vanligt är att orda LAN, brädspelskvällar, bjuda på fika, ordna demonstrationer, osv. Det är valfritt!

För att underlätta för lokalavdelningarna, och för förbundsstyrelsen, finns det distrikt. I Ung Pirat finns det fem stycken distrikt. Norra, Västra, Östra, Södra och Stockholm.  Här kan du se hur distrikten ligger, rent geografiskt. Distriktens främsta uppgift är att stödja de lokalavdelningar som finns i distriktet, med vad det nu kan vara. Lokalavdelningarna kan behöva hjälp med allt från årsmötet, att ordna något evenemang, till att skriva protokoll. Distrikten finns där! Distrikten ska också starta upp nya lokalavdelningar, samt i viss mån utbilda de aktivister som finns. Distrikten består av en distriktsstyrelse, som arbetar med just detta.

Årsmötet är en viktig del för både lokalavdelningarna och distrikten. På årsmötet beslutar man om vilka som ska sitta i styrelsen, vad man ska göra under året, vad man ska lägga pengarna på och en massa andra viktiga saker. Årsmötet är en rätt stor grej. Ung Pirat har också ett årsmöte, och det är det som kallas för förbundskongress. Det är dit jag vill, för att kunna vara med och bestämma vad Ung Pirat ska göra det närmsta året. Vilka som ska sitta i förbundsstyrelsen, vilka som ska ha ansvar för vad och vad förbundet ska fokusera på. Om du tror att jag skulle passa som ombud på kongressen, rösta!

Du kan rösta mellan den 23 och 30 december. För att rösta krävs det att du är med i Ung Pirat. Du kan gå med helt kostnadsfritt på blirpirat.nu. Tack för din röst!

Annonser

4 svar to “Ung Pirats förbundskongress 2010”

 1. Josef Boberg 20 november 2009 den 21:42 #

  All Lycka Till önskar Josef B. 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kandidatur till förbundskongressen « Borgmi - 21 november 2009

  […] Posted in Uncategorized by Victoria Westberg on 21 november 2009 Som jag skrev i mitt tidigare inlägg, så har Ung Pirat sin förbundskongress i början av nästa år, och nu är det dags för alla […]

 2. Ung Pirats förbundskongress – hur gick det? « Borgmi - 30 mars 2010

  […] Posted in Uncategorized by Victoria Westberg on 30 mars 2010 I söndags tog kongressen slut. Jag och många andra har tidigare bloggat om kongressen på olika sätt, men nu i efterhand har det varit […]

 3. Förbundskongress Ung Pirat 2010 | Stefan Flod - 02 april 2010

  […] så har Sveriges största politiska ungdomsförbund sitt högsta årsmöte, dess förbundskongress. Detta blir den 4:e årliga förbundskongressen som Ung Pirat anordnar. Alla möteshandlingar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: